MicroCity Het Platform is opgeleverd en bewoond!

Utrecht – 25 juni 2020

MicroCity Het Platform is opgeleverd en bewoond! Groen wonen, werken en ontspannen in het Utrechtse stationgebied.

Direct naast station Utrecht Centraal is een nieuw gebouw in gebruik genomen: Het Platform. In het gebouw wordt wonen gecombineerd met een groot aantal collectieve voorzieningen, waaronder een fietsenstalling, ontmoetingsplekken en commerciële ruimten voor bijvoorbeeld fitness en een restaurantHet Platform telt 201 huurwoningen en is ontworpen als een MicroCity. Door een mix van functies en de ligging nabij belangrijke ov-knooppunten kunnen MicroCity’s nagenoeg zelfvoorzienend zijn en zo concreet bijdragen aan het realiseren van écht duurzame steden.

Het Platform is een samenwerking tussen gemeente Utrecht, ontwikkelaar ABC Vastgoed, architect VenhoevenCS en Bouw21 en is nu onderdeel van de managementportefeuille van CBRE Global Investors.

In Utrecht werken we aan gezondheid. Dat staat centraal in alles wat we doen. Dan is het belangrijk dat er gebouwen zijn, juist in het hart van ons dynamische stationsgebied, die daaraan bijdragen. Gebouwen die veel groen hebben. Een plek die uitnodigt om naar buiten te gaan en ook gebruik te maken van alle voorzieningen die het Stationsgebied rijk is.’ Eelco Eerenberg – Wethouder Stationsgebied Gemeente Utrecht

Natuur-inclusief

Het Platform is één van de eerste gerealiseerde natuur-inclusieve woonwerkgebouwen op deze schaal in Nederland. Vier daktuinen en royaal begroeide groene gevels vormen een essentieel onderdeel van het gebouw. Om de biodiversiteit in de stad te verrijken maakte Studio LandLab een beplantingsplan gebaseerd op landschappen in de provincie Utrecht. Met een rijke bloemenmix en opeenvolgend bloeiende bomen en struiken, zoals de honingboom, de magnolia en de zevenzonenboom, staat het gebouw een groot deel van het jaar in bloei en worden veel vogels en insecten aangetrokken.

Bouwen boven het spoor

Het Platform is gebouwd op een plek waar dit niet vanzelfsprekend is: pal boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn, direct naast Utrecht Centraal. Daarom moest het gebouw van ruim 18.000 m2 worden gerealiseerd op een grondoppervlak van slechts 170 m2. In plaats van de zware constructie die oorspronkelijk voor de overbouwing van het bus- en tramstation was bedacht, is de noodzakelijke constructie geintegreerd in de eerste verdiepingen van het gebouw. Samen met IMd Raadgevende ingenieurs is hiervoor een maatwerk lichtgewicht staalconstructie met 3D-vakwerkliggers ontwikkeld, waardoor uiteindelijk in het platform de helft minder staal en beton nodig was. 

Uitnodigend ontwerp

Het gebouw bestaat uit een compositie van verschillende gebouwdelen die samen het hectische stationsgebied voorzien van een aantal aantrekkelijke stedelijke tussenruimtes en buitenruimtes. De terrassen, onderling verbonden via bruggen en trappen, bieden een geweldig uitzicht over het stationsgebied en de historische binnenstad. Hier kunnen de bewoners zich thuis voelen en tegelijkertijd onderdeel zijn van de bruisende stad. Elk appartement is anders en heeft een andere gevel. Met verspringende ramen, balkons en plantenbakken worden de bewoners verleid om meer naar buiten te gaan.

‘Het Platform lijkt als het ware gegroeid op deze plek, zo vanzelfsprekend voegt het zich in het dynamische krachtenspel van bestaande gebouwen in de omgeving.’Ton Venhoeven – architect VenhoevenCS

Een proces van dialoog en samenwerking

Om rekening te houden met alle, soms tegengestelde, belangen op deze plek, bood de gemeente bij het uitschrijven van de tender veel ruimte voor innovatie en creativiteit. Ook de omgeving is al in een vroeg stadium actief bij het project betrokken, waardoor hun zorgen, wensen en kennis van de locatie in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het gebouw zoals het er nu staat.

‘De open uitvraag van de gemeente, de dialoog en de bijzondere plek tussen Centraal Station, Moreelse brug en het historisch centrum, maakten deze opgave op ons lijf geschreven. Vanaf het moment dat deze ontwikkellocatie in beeld kwam, had ik dit gelaagde planconcept voor ogen.’ Marcel Loosen – directeur ABC Vastgoed

Tijdens de planrealisatie is de transparante samenwerking uit de tenderfase voortgezet. Hierdoor werd het mogelijk dat al een jaar na het winnen van de tender de eerste paal voor Het Platform kon worden geslagen. Na de oprichting van een eigen bouwbedrijf, Bouw21, ging ABC Vastgoed rechtstreeks in zee met leveranciers en bouwspecialisten als bouwpartners. Op deze manier kon flexibel worden omgegaan met de complexiteit en dynamiek op en rond de bouwplaats. Abcnova was verantwoordelijk voor het projectmanagement en heeft het hele traject begeleid van de tender en contractvorming tot aan de realisatie.

‘Door het werken op een ‘postzegel’ in hartje centrum, waar tegelijkertijd de grootste fietsenstalling van Europa werd gebouwd, was het met name in de logistieke sfeer een complexe opdracht die vroeg om creatieve oplossingen.’ Jan Hillen – directeur Bouw21

Inclusief wonen door betaalbare huur

De ambities uit de ontwerpfase zijn tijdens de uitwerking en uitvoering overeind gebleven. En dat voor een betaalbare huur. Voor de oplevering waren alle woningen al verhuurd. Na een zorgvuldige inhuizing tijdens een periode van strikte coronamaatregelen is het gebouw nu volledig bewoond en op de diverse dakterrassen begint het groen al flink te groeien en bloeien. Binnenkort opent in het gebouw ook de Alienware Training Facility van e-sports organisatie Team Liquid.

Met Het Platform is op het drukste stukje Nederland een groen gebouw gerealiseerd waar Utrecht trots op mag zijn.

“Het is van het grootste belang dat de gebouwde omgeving explicieter gaat bijdragen aan het ontwikkelen van duurzame en sociale leefgemeenschappen. We laten met Het Platform zien hoe we de grote verdichtingsopgaven op ov-knooppunten in steden optimaal kunnen invullen.” Paul Oremus – Country Manager CBRE Global Investors Nederland

Bekijk ook de video over HET PLATFORM : 

HET PLATFORM
Adres: Moreelsehoek, Utrecht (NL)
Programma: 201 appartementen, 4.000 m2 voorzieningen, collectieve fietsenstalling, gemeenschappelijke buitenruimte

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Ontwikkelaar: ABC Vastgoed
Architect: VenhoevenCS architecture+urbanism
Aannemer: Het Platform Bouw (onderdeel van Bouw 21)
Projectmanagement: abcnova
Gebouweigenaar (exploitatie en beheer): CBRE Global Investors
Landschapsarchitect: Studio LandLab
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Installaties: Techniplan Adviseurs
Bouwfysica: Bureau Bouwfysica
Kostenadvies: IGG Bouweconomie
Foto’s: Ossip van Duivenbode
Video: Xinix Films